O pretplati na Kreativni Oblak iz prve ruke

Pošto me često pitaju o pretplati na Kreativni Oblak, evo informacija dobijenih iz prve ruke, od našeg najvećeg i najpoznatijeg dilera Adobe software-a, firme Extreme.

Da li je Kreativni Oblak dostupan i kod nas?

Da, dostupan je.

Koliko košta pretplata?

Trenutno je na raspolaganju samo Creative Cloud for Teams (Kreativni Oblak za timove) i samo godišnja pretplata, koja iznosi 840 evra.

Šta sve ulazi u paket?

 • Svi programi CS6 paketa (Master kolekcija)
 • dodatni programi koji ne ulaze u Master kolekciju (Edge, Muse, Lightroom)
 • novi načini publikovanja i promovisanja vaših proizvoda (Digital Publishing Suite, Business Catalyst i Behance)
 • prostor od 100 GB za skladištenje i razmenu vaših fajlova sa klijentima i saradnicima
 • redovni update aplikacija, kao i upgrade (nove verzije aplikacija)
 • dva puta godišnje možete da pričate direktno sa Adobe ekspertima putem web sesije 1-na-1
 • najavljeno je i vrlo skoro dodavanje 700 Adobe fontova

Ko sve može da se pretplati?

I pravna i fizička lica. Pretplata se vrši isključivo kroz dilersku mrežu. Ako pokušate da se pretplatite sami na Adobe.com sajtu, bićete preusmereni na stranicu sa spiskom ovlašćenih dilera. Cena pretplate je ista bez obzira za kog dilera se odlučite. Ono što nije isto je podrška koju vam dileri obezbeđuju.

Ne bih da favorizujem nikoga ali ako je cena ista kod svih dilera, gledajte da za taj novac dobijete što više. Extreme je jedini Gold Reseller u regionu i Bronze Solution Partner. Ako malo pretražite spisak dilera po zemljama, videćete da čak ni neke evropske zemlje nemaju dilere koji su došli do tog nivoa.

Kako funkcioniše pretplata na Kreativni Oblak?

 1.  Klijent zainteresovan za kupovinu dobija od Adobe Reseller-a pozivnicu kroz Reseller portal
 2. Klijent prihvata poziv i definiše broj licenci (bez obzira što se zove Kreativni Oblak za timove, dozvoljena i je i samo jedna licenca)
 3. Adobe Reseller dalje procesira porudžbenicu
 4. Klijent dobija svoje licence

Ne trebaju mi svi proizvodi koji ulaze u Oblak. Mogu li da se pretplatim samo na ono što me interesuje i tako platim manje?

Ne. Za sada, postoji samo pretplata na ceo paket proizvoda. Ako vam ne trebaju svi programi, možete da kupite neki CS6 paket ili pojedinačni program.

Koja je razlika ako kupim CS6 paket?

Postoji više verzija CS6 paketa koje se razlikuju po ceni. U Kreativni Oblak ulaze svi programi CS6 paketa (Master Collection). Ako vam ne trebaju svi programi, kupite samo onaj program ili samo onaj paket programa koji vam treba i platite manje.

Za razliku od Kreativnog Oblaka, programi CS6 paketa neće više doživljavati upgrade, tj. neće ih unapređivati novim opcijama. Kako vreme bude prolazilo, razlika između programa u Kreativnom Oblaku i CS6-ci će se povećavati sve više i više. Za par godina, CS6-ca će postati zastarela i tada će, verovatno, biti povučena iz prodaje.

Ako budete poželeli da pređete na Kreativni Oblak, možete to bez problema uraditi u bilo kom trenutku, i to uz povlašćenu cenu, pošto ste već kupili CS paket.

Da li pretplata kod nas zaista funkcioniše? Da li se iko do sada pretplatio?

U svetu je, do sada, ukupan broj pretplata premašio 700.000. I kod nas već ima firmi koje su se pretplatile na Oblak. To još uvek nije veliki broj, ali to se moglo i očekivati. Potrebno je vreme da se tržište navikne na samu ideju pretplate na software, ali da, sve zaista funkcioniše.

Za više informacija obratite se firmi Extreme d.o.o

Adobe Creative Cloud

About Branko Jovanovic

Adobe Certified Expert i Adobe Certified Instructor za: Photoshop, Illustrator, InDesign, Fireworks, Dreamweaver, Contribute i Flash. Zaljubljenik u multimediju uopšte.

Category(s): Kreativni Oblak (Creative Cloud), Lokalizacija za naše tržište
Tags: , ,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Popunite prazno polje * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.