Kako Flash sadržaje eksportovati u HTML 5 format?

Novi update za Flash Professional CC donosi podršku za HTML 5 dokumete. Od sada ćete moći da svoje Flash animacije eksportujete u HTML 5 format na par klikova.

Prvo je potrebno da otvorite novi HTML dokument

Sam po sebi, HTML dokument se ne razlikuje od Flash dokumenta, samo što Flash-u dajete informaciju da ćete ga eksportovati u HTML format.

Adobe Flash CC početni ekran

Napravite animaciju

Kada krenete da pravite animaciju, radite isto kao i do sada. Alati, paneli i timeline funkcionišu potpuno isto. Ali, ima par alata koji nisu dostupni, tj. ne možete da ih koristite. Pošto HTML zaostaje za Flash platformom, Flash Professional će onemogućiti opcije koje nisu podržane u HTML-u. Na taj način je obezbeđeno da sve što uradite u Flash-u može da se eksportuje na pravi način i da nema razlike između krajnje animacije i onoga što ste vi uradili.

Podrška za JavaScript

U Actions panelu sada možete da pišete i JavaScript. Ugrađena je potpuna podrška za ovaj jezik u vidu Code Hinting-a i Code Snippets-a. Code Snippets-i jako liče na AS code snippets-e. I organizacija i imena snippetsa su identična kao kod AS3 snippetsa. Praktično, u HTML5 Canvas folderu ćete naći ekvivalent za skoro svaki AS3 code snippets.

Flash CC JavaScript code snippets

Možete da koristite i postojeće .fla fajlove

Sa HTML dokumentom ne morate da krenete od početka. Ako, recimo, prerađujete neku staru kampanju, Možete i da iskopirate objekte/animacije iz drugih Flash dokumenata sa Copy/Paste. Oni će automatski biti konvertovani u HTML 5 format.

Tu je i nova komanda u Commands meniju koja omogućava da ceo fajl prebacite u novi format. Sve što je potrebno je samo jedan klik, toliko je jednostavno.

Adobe Flash CC konverzija u HTML5

Publikovanje

Dočekaće vas novi Publish Settings dijalog prozor sa opcijama vezanim za HTML5. On vam daje opcije kojima možete da podesite parametre konačnog fajla: u koje foldere hoćete da smestite slike, zvuk, js kod, kao i neka podešavanja vezana za sam JavaScript.

Krajnji rezultat je pravi HTML5 sadržaj koji se izvršava u svim browserima bez ikakvog plugin-a.

Zaključak

Ovo je odlična novina koja će web dizajnerima veoma pomoći u periodu tranzicije sa Flash na HTML5. Takođe, omogućiće web dizajnerima da prave bannere i animacije na način na koji su već navikli, bez opterećivanja tehničkim detaljima zbog prelaska na novu tehnologiju.

About Branko Jovanovic

Adobe Certified Expert i Adobe Certified Instructor za: Photoshop, Illustrator, InDesign, Fireworks, Dreamweaver, Contribute i Flash. Zaljubljenik u multimediju uopšte.

Category(s): Dizajn igrica, Flash, obrazovanje
Tags:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Popunite prazno polje * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.