Photoshop 3D – formati fajlova za rad sa 3D-om

Jedan zanimljiv i vrlo kreativnih način upotrebe Photoshop-a u game designu je, da se u Photoshop uvezu modeli iz drugih 3D aplikacija, zatim na njima naslika tekstura, i onda takav model koristi u igricama, animacijama i sl. Za izradu modela mogu se koristiti sve popularne 3D aplikacija poput: Autodesk 3ds max, Autodesk Maya, Google Sketchup i sl.

Photoshop podržava više popularnih 3D formata. Potpuno su podržani:

  • DAE (Collada)
  • KMZ (Google Earth)
  • OBJ (Wavefront)
  • U3D (Univerzal 3D)

A tu su i 3 formata koji su, zbog svoje specifičnosti, samo delimično podržani:

  • 3DS (3D Studio) – samo za import
  • FL3 (Flash 3D) – samo za export
  • STL (STereoLithography) – samo za export

Prvo i osnovno pravilo je da se uvozi objekat bez ikakve teksture (materijala) na sebi, tzv. clay model.

Potpuno podržani formati

DAE (Collada)

Veoma rasprostranjen format. Ime formata je skraćenica od collaborative design activity. Ekstenzija fajla je .DAE od Digital Asset Exchange. Ovaj file format nije vezan ni za jednu 3D aplikaciju, već je rezultat dogovora, odnosno standardizacije. Njegov tvorac je konzorcijum Khronos Group. To je XML bazirani format, tj. usaglašen sa ISO standardizacijom, vrlo je popularan na tržištu. Na primer, najveća besplatna berza 3D modela, Google 3D warehouse, ga favorizuje u odnosu na ostale 3D formate.

KMZ (Google Earth)

Ovaj format je vezan za Google Earth aplikaciju. Zbog toga se u njemu, sem 3D modela, mogu naći i podaci o geografskoj širini, dužini i sl. Specifičnost mu je da je zipp-ovan (arhiviran). Bez obzira na to, on se u Photoshopu se koristi u iste svrhe kao i gore pomenuti fajlovi.

OBJ (Wavefront)

Kao i .3ds, predstavlja standard zbog toga što na tržištu 3D modela postoji preko 30 godina. Po strukturi ovo je tekstualni format, a u fajlu se parametri čuvaju kao nizovi podataka. 3D softver u kome se fajl otvara je u potpunosti zadužen za tumačenje tog niza parametara, tako da su sva ograničenja vezana za 3D softver, a ne za .obj format. Zbog tako jednostavnog pristupa, u njemu je moguće čuvati podatke o geometriji, materijalu, animaciji i sl. Ovaj format se i dalje razvija, a o tome vodi računa Autodesk koji je vlasnik ovog formata.

U3D (Univerzal 3D)

Ovaj format je nastao kao rezultat dogovora više kompanija (Intel, Adobe Systems, HP, Bentley, Boeing itd.) koje su udružene u konzorcijum koji se zove 3D Industry forum. Zahvaljujući tome ima široku podršku i predstavlja još jedan od standardnih formata. Razvijen je sa namerom da se postavi standard za 3D fajlove koji se koriste u industriji, u proizvodnji i projektovanju. Fajl je uradjen po ECMA standardima. Podržavaju ga sve 3D aplikacije, i za velike sisteme i za široko tržište. Njegova najbitnija prednost što se može ubaciti u .pdf dokumente, i tamo se njime manipulisati (na primer rotirati, da bi se 3D model bolje sagledao. Adobe reader 8.1. i noviji u potpunosti podržavaju ovaj format.

Delimično podržani formati

3DS (3D Studio)

3DS je jedan od najpopularnijih formata na tržištu. Aplikacija u kojoj je prvi put predstavljen se zove  3D Studio i radila je pod MS DOS operativnim sistemom. Kada je Windows operativni sistem zamenio MS DOSa, od 3D Studio-a je nastao 3ds max. Činjenica da je na tržištu preko 3 decenije ga je nametnula kao standard.

U vreme kada je nastao ovaj format je bio vrlo napredan, ali sada, posle više od 30 godina, nameće neka vrlo velika ograničenja. Materijale izuzetno loše prikazuje/čuva jer u vreme nastanka .3ds formata algoritmi koji se koriste za pravljenje materijala uopšte nisu postojali. Iz tog razloga se i ne preporučuje bilo kakvo mapiranje objekta, već isključivo rad sa clay modelom. Materijali se dodaju kasnije, a takav model se onda čuva u nekom savremenijem fajl formatu.

Drugo veliko ograničenje je što objekti mogu imati najviše 65535 poligona (elementarnih površina), a to, u stvari, znači da ukoliko objekat ima više površina od toga, mora se uvoziti u Photoshop deo po deo.

Kada se uveze u photoshop i postavi na 3D layer, po njemu se tekstura nanosi korišćenjem 3D četkice, i drugih alara. Tekstura (ono što je naslikano) se čuva na jednom ili više Photoshop layera.

FL3 (Flash 3D)

Ovaj format je vezan za Adobe Flash platformu. Predstavila ga je firma Adobe kada su počeli da razvijaju podršku za 3D u Flash Player-u. U pitanju je nov format koji nije široko rasprostranjen na tržištu i koji ima vrlo specifičnu namenu – poboljšanje integracije između Photoshop-a i Flash-a. Zbog toga ga je i najbolje koristiti za te namene pošto ima vrlo malo programa na tržištu koji ga podržavaju

STL (STereoLithography)

Format otvorenog tipa koji je predstavila firma 3D Systems. Fajl je primarno namenjen 3D štampačima i štampi 3D modela. Široko je rasprostranjen u CAM industriji i mnogo CAD/CAM programa može da eksportuje objekte u ovaj format. Zahvaljujući tome, inženjeri mogu vrlo brzo da dobiju prototip svog proizvoda u materijalnom obliku i da bolje sagledaju da li postoje neki problemi koje treba ispraviti.

Photoshop Creative Cloud

About Branko Jovanovic

Adobe Certified Expert i Adobe Certified Instructor za: Photoshop, Illustrator, InDesign, Fireworks, Dreamweaver, Contribute i Flash. Zaljubljenik u multimediju uopšte.

Category(s): 3D, obrazovanje, Photoshop
Tags:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Popunite prazno polje * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.